Windows 10 automatikus frissítés kikapcsolása

A Windows 10 alapértelmezetten automatikusan letölti és telepíti a frissítéseket, és a közhiedelem szerint nem is lehet ezt a funkciót kikapcsolni. Ezen írásból kiderül, hogy hogyan lehet ezt mégis megtenni.

Először is leszögezném azt, hogy a Windows frissítések a felhasználók érdekeit szolgálják és nem holmi összeesküvés-elmélet része a dolog. A Windows 10 úgynevezett Rolling Release modellt követ. Ez azt jelenti, hogy nem lesznek Service Pack-ok és alverziók. A programok funkcionalitása egy-egy nagyobb frissítéssel bővülni fog, hasonlóan a Windows Phone kiadásokhoz.

Ezért van alapértelmezetten bekapcsolva a funkció és ezért nem triviális a kikapcsolása. Ha nem naprakész a rendszerünk, akkor ez biztonsági kockázatot jelenthet. Ez a leírás azoknak készült, akik ezzel tisztában vannak és ők szeretnék megmondani, hogy mikor frissüljön a rendszer.

Első lépésként elő kell hozni a futtatás ablakot. Ezt a Windows+R gombok egyidejű lenyomásával tudjuk megtenni. A felugró ablakba a gpedit.msc fájl nevet kell beírni, majd az OK gombra kattintunk.

winupdtate-01

Ennek hatására megnyílik a Helyicsoportházirend-szerkesztő. Itt a Számítógép konfigurációja / Felügyeleti sablonok / Windows összetevők / Windows Update menübe kell elnavigálnunk. Itt számos beállítás található, de amit mi keresünk az “Az Automatikus frissítések konfigurálása” nevet viseli.

winupdtate-02Dupla kattintunk a bejegyzésen, aztán a megnyíló ablakban az “Automatikus frissítés konfigurálása” menüt tegyük át a következő opcióra: “2 – Értesítés letöltés és telepítés előtt egyaránt” beállításra. Így automatikusan nem fog semmi települni a háttérben, csak a mi beleegyezésünkkel.

winupdtate-03

A beállítás azonnal nem lép életbe. Először frissíteni kell a házirendet. Ehhez vagy a futtatás, vagy a parancssor ablakban adjuk ki a gpupdate parancsot.

winupdtate-04

Ha mindent jól csináltunk, akkor ha megnyitjuk a Gépházat, azon belül is a Frissítés és biztonság menüpontot, akkor a Windows Update lap alján található speciális feliratra kattintva a beállításoknál piros szöveggel az “Egyes beállításokat a szervezet kezel.” szöveget kell látnunk.

winupdtate-05Azt megjegyzem azért, hogy ezzel a módszerrel a Windows Defender sem fog frissülni automatikusan, ami problémás, ha ezt használjuk alapértelmezett vírusirtóként (Miért fizetnénk más termékért, mikor ez is bőven jó? :)). A probléma kiküszöbölhető, korábban a 8.1 kapcsán írtam róla. Az ebben a leírásban tárgyalt módszer ugyanúgy működik 10 alatt is.

Frissítés 2015-11-21

A fent említett módszer csak az olyan változatok esetén működik, amelyek tartományba léptethetőek. A home változatok ebből adódóan nem rendelkeznek a szükséges gpedit.msc fájllal. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezen változatok esetén nem kapcsolható ki az automatikus frissítés.

Ezen változatok esetén a regisztrációs adatbázis megfelelő bejegyzését kell módosítani. A regisztrációs adatbázis szerkesztő megnyitása után navigáljunk el a HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate\AU kulcshoz, majd itt keressük meg az AUOptions bejegyzést.

Ennek az értékét módosítsuk az alábbi értékek valamelyikére:

  • 2 – Értesítés letöltés és telepítés előtt egyaránt
  • 3 – Automatikus letöltés és értesítés a telepítés előtt
  • 4 – Automatikus letöltés és ütemezés szerinti telepítés