Windows 10 Defender optimalizálás

A Windows 8 óta a rendszer része a Microsoft Security Essentials vírusvédelmi megoldás Windows Defender néven. A program jól működik, azonban a Windows 10 változatban van egy érdekes kellemetlenség. Ezen írásomban ennek az elhárítását mutatom be.

A probléma az, hogy a Defender egyes gépeken egy processzor magot 100%-on járat. Ez különösen kellemetlen laptopok, illetve olyan processzorok esetén ahol a magok száma kevés.

A 100%-os járatást első körben annak tudtam be, hogy friss telepítés után ellenőrzi a fájlokat, majd idővel megunja. Sajnos nem így történt, de szerencsére elhárítható a kellemetlen működés. A probléma abból adódik, hogy a Defender kínosan ügyel arra, hogy ne fertőződjön meg vírussal, ezért időközönként újra kellene magát ellenőriznie. Ez az időközönkénti ciklus fordul valamiért egyes gépeken végtelenbe.

A probléma könnyen javítható a Defender saját mappájának kizárásával az ellenőrzési helyekből.

Windows 10 esetén ez a Gépház -> Frissítés és biztonság -> Windows Defender lapon a kivételek menüpontban (lap alján) adható meg. A mappák menüpontban a Mappa kizárása menüpontra kattintva fel kell venni a Program Files\Windows Defender mappát. A kivétel hozzáadása után a program CPU használata drasztikusan csökkenni fog.

win10deffender