Windows 10 képes bemutató

Tegnap elérhetővé vált a Microsoft legújabb operációs rendszere, a Windows 10. Korábban egy béta verziót teszteltem, azóta változott szépen a rendszer.

Újdonság, hogy a Windows 10 megjelenésével a telepítő média beszerzését igen leegyszerűsítette a Microsoft. A https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10 oldalt meglátogatva letölthetünk egy alkalmazást, ami letölti és akár pendrive-ra is kimásolja a kiválasztott telepítőt. Természetesen a jogtiszta használathoz szükséges még mindig egy érvényes szériaszám.

Az alkalmazás használata igen egyszerű, nem kell hozzá különösebb szakértelem. Az alábbi animáció a programot mutatja be működés közben.

A telepítő semmit sem változott a 8.0 óta, ugyanolyan egyszerű és problémamentes. Pendrive-ról érdemes telepíteni, mivel így sokkal gyorsabb a folyamat, mint DVD esetén. Az SSD meghajtóval felszerelt gépemen a teljes telepítés talán 15 percig tartott. Első indítás után a videokártya illesztőprogramot automatikusan felteszi a rendszer, így ezzel sem kell bajlódni, de biztos, ami biztos alapon letöltöttem a legfrissebb illesztőprogramot a kártyámhoz.

Az alkalmazások és a rendszer szépen megváltozott, sokat szépült a rendszer. Lényeges újdonság, hogy nagyon gyors. A Windows 8.1 is szépen futott SSD meghajtóval, de a 10-ben valami optimalizációt nagyon eltaláltak, mivel érezhetően gyorsabb és reszponzívabb lett.

Újdonság a Microsoft Edge böngésző, ami az Internet Exporert váltja. A logó hasonló, de a motor nem ugyan az. Kompatibilitási okokból egyébként az Internet Explorer 11 is megtalálható a rendszerben, de ezt jól eldugták a kellékek közé. Az Edge egyébként tökéletesen működik és meglepő módon igen gyors. A Firefox-hoz képest jóval gyorsabban tölti be az oldalakat. Egyenlőre tetszik.

Végezetül pár kép a rendszerből: