Windows 10 Tech preview teszt

A Windows új változata még az idén a boltokba kerül. Ennek kapcsán teszteltem a legfrissebb előzetest.

Telepítés és hardverigény

A telepítő megjelenésében jelenleg semmit sem változott a 8.1 telepítőhöz képest, ugyanúgy teszi a dolgát. A rendszer minimális követelményei alig változtak a Vista óta. Tehát ha van egy gépünk, ami képes a Vista-t megfelelően futtatni, akkor nyugodtan frissíthetünk Windows 10-re.

Talán annyi negatívumot tudok felhozni a hardverigénnyel kapcsolatban, hogy merevlemezről futtatva a rendszer lassúcska. Ezért optimális használathoz én egy SSD-t mindenképpen ajánlanék az új rendszer mellé.

Miért pont 10?

A 8-as utáni 10-es elnevezés igen megkavaró, de jó oka volt a Microsoft-nak arra, hogy 10-nek nevezzék az operációs rendszert.

A marketing részleg, ha jól emlékszem valami olyasmit mondott, hogy azért lesz 10-es az új rendszer verziója, mivel ez olyan jelentős előrelépés, hogy egy szimpla verziónövelés nem lenne elég.

Valójában a dolog hátterében kompatibilitási okok állhatnak. Minden Windows verzió neve lekérdezhető API függvényeken keresztül, amire a programok támaszkodhatnak, hogy melyik verzión hogyan működjenek.

Az elmúlt 20 évben rengeteg szoftver született meg, amik nagy része még a jelenlegi Windows verziókkal is kompatibilis, de már nem fejlesztett. Számos olyan program lehet kint a piacon, ami úgy ellenőrzi a Windows verziót, hogy lekérdezi az operációs rendszer nevét. Ha a név Windows 9 szöveggel kezdődne, akkor a korai programok azt feltételeznék, hogy Windows 95 vagy 98-on futnak, ami helytelen működést eredményezne az új rendszeren. Ebből adódóan könnyebb volt nevet váltani, mint bevállalni több száz, több ezer program hibás működését.

A telepítés után ami elsőnek feltűnt, hogy a személyre szabás rész át lett alakítva. Fix fehér háttéren jelenik meg, így sokkal jobban néz ki, mint a 8-ban bevezetett színválasztós háttérrel.

A rendszer

Jelenleg a rendszer csak Microsoft fiókkal használható, mivel a rendszer még béta. Így nagyban épít a Microsoft a felhasználók visszajelzésére, szóval használat közben néhányszor meg fog kérni bennünket a rendszer arra, hogy értékeljünk és jelezzünk vissza különböző funkciókkal kapcsolatban.

020-feedbackA legjelentősebb újdonság, hogy van ismét Start menü, mivel a felhasználók visszasírták. De ez a Start menü már nem az a Start menü, mint ami régen volt. Haladni kell a korral. A kezdőképernyő célja az lett volna, hogy átlátható kezelőfelületet biztosítson egy csomó program kezeléséhez. Ez be is vált egyébként, de sokaknak nem tetszett.

Így most újra van Start menü, ami a korábbi Start és a 8-as Kezdőképernyő hibridje. Érdekes koncepció, de meglepő mód nagyon jól használható. Bár egyenlőre furcsa, hogy nem lehet keresni úgy, mint eddig.

Start menüEnnek oka az, hogy a keresés külön menübe került, amihez hang alapú vezérlés is járna, de ez egyenlőre magyar nyelven nem használható. Ez nem lenne probléma, de a nyelv nem az operációs rendszertől függ, hanem a területi és nyelvi beállításoktól.

Így hiába angol a rendszer, ha magyar billentyűzettel és területi beállításokkal használjuk, akkor bizony nincs hangvezérlés.

KeresőTovábbi újdonság a több munkafelület, asztal támogatása. Ezen funkció a Linux rendszerekben kb 10 éve alap felszereltségnek számít. Nagyon használhatóvá tudja tenni a rendszert, de megszokást igényel, főleg annak, aki a Linux megoldást szokta meg, mivel itt másként lett implementálva a funkció.

Több asztal

A csempés alkalmazástechnológia ismét új nevet kapott. Kezdetben Metro alkalmazások voltak, utána modern alkalmazások, most pedig univerzális alkalmazások lettek. Ennek az oka az, hogy ugyanaz a Windows kernel és alaprendszer verzió fog futni a táblagépeken, a telefonokon és az asztali gépeken is.

A technológia az új elnevezés mellett új megjelenést is kapott. Ezek az alkalmazások, összhangban a többi alkalmazással, ablakban indulnak el.Új Windows, megújult árúház, ablakban.A modern felületváltozások mellett a hagyományos, megszokott Windows alkalmazások is megújultak, köztük a beépített intéző is. A megújulás itt elsősorban még az ikonok cseréjében mutatkozik meg.

Új Windows intézőA motorháztető alatt

A lényeges változások többsége a motorháztető alatt történt meg, egységes kernel és rendszer lesz minden eszközre. Ennek a kivitelezése nem kis feladat, de ha ez önmagában nem lenne elég, még érkezik az új DirectX is 12.0 néven, ami nagyon kellett már.

Kellett, mivel az elmúlt három évben a videokártyák akkora fejlődésen mentek keresztül, hogy a gyenge komponens ismét a szoftver, ami nem igazán tudja a mai videokártyákból kihozni a maximumot.

További előnye az új DirectX változatnak az lesz, hogy még jobb, még dinamikusabb skálázódást fog lehetővé tenni, mivel ugyanannak az alkalmazásnak elméletben futtathatónak kell majd lennie egy táblagépen vagy egy telefonon is.

A rendszer része lesz egy Xbox alkalmazás is, amely lehetővé teszi Xbox One játékok futtatását stream üzemmódban, így nem csak a TV-n lehet játszani majd, hanem akár telefonról is, a fürdőkádban.

Természetesen nincs új Windows verzió új böngésző nélkül. Azonban a Windows 10-be nem az Internet Explorer új verziója kerül, hanem egy Spartan néven futó böngésző majd. A végleges névről még nincs információ.

Megjelenés és ár

A végleges verzió megjelenéséről még nincs információ, de követve a korábbi kiadási trendeket, valamikor október környékére várható, bár az áprilisi Build konferencián sok minden kiderül majd.

Az már biztos, hogy ingyenes lesz a frissítés Windows 7 és 8.1 rendszerekről és elvileg a Windows Phone 8.1-et futtató telefonok is megkapják az új rendszert.

Érdekes hír, hogy a RaspberryPi következő generációja, a Pi2 támogatott hardver lesz és ingyen fogja megkapni a rendszert, ami határozottan jó üzlet a lap olcsósága miatt. Arról egyenlőre nem lehet tudni semmit, hogy mikor fogja megkapni és milyen szoftveres felszereltséggel.

Az általam tesztelt verzió beszerezhető az alábbi címről: http://windows.microsoft.com/en-us/windows/preview-iso