Windows 7 telepítése & Service Pack

 

A Service Pack 1 megjelenése kapcsán a múlt héten aktuálissá vált a már amúgy is koros Windows 7-em újratelepítése. Mivel az oldalon volt már szó Ubuntu telepítéséről, gondoltam akkor csinálok egy leírást a Windows telepítéséről is. Aki már csinált ilyent, annak eget rengető újdonságok nem lesznek benne, mivel a Windows 7 telepítése nem egy bonyolult feladat.

Előkészületek

Némi előkészületeket érdemes elvégezni, mielőtt nekiállna az ember a format nevezetű csodálatos adatmegsemmisítővel kiirtani a Windows telepítést a gépről, sok más egyéb fontos adattal. Az itt következő lista egy afelé ajánlás lenne:

  • Ha a meghajtó még nincs legalább 2 partícióra vágva, akkor érdemes kialakítani legalább 2 partíciót helytől függően. Így a rendszer és a telepített programok különösebb macera nélkül eltávolíthatóak gyorsan egy formázással
  • Ilyen kialakításnál érdemes figyelembe venni, hogy a programok beállításai ettől függetlenül, még a C meghajtón fognak tárolódni, ezért újratelepítés előtt érdemes a fontosabb program beállításokról (pl Firefox könyvjelzők, iTunes adatbázis, MSN naplók) biztonsági másolatot készíteni.
  • Telepítés előtt ha lehetőség van rá érdemes a legfrissebb eszköz illesztő programokat beszerezni, a gyakran használt ingyenes programjaink új verzióival egyetemben.
  • Mivel az újra telepítés több órát is igénybe vehet gép sebességtől függően 1-3 órát érdemes rászánni a feladatra és úgy belevágni.

A Telepítés

A folyamat a telepítő DVD-ről való bootolással kezdődik. Kis idő után, a telepítőhöz szükséges fájlok betöltése után megjelenik a Windows 7 indítóképernyője.

Ezután a telepítési nyelv és a billentyűzet kiosztás megválasztása után egy olyan képernyőre jutunk, ahonnan vagy a telepítőt indítjuk el, vagy belépünk a helyreállítási módba. Itt a telepítő módba lépünk.

A telepítő elindulása után első lépésben el kell fogadni a felhasználási feltételeket, amit azért egyszer az életben érdemes átolvasni.

Ezt követően a telepítő megkérdezi, hogy frissítést szeretnénk végrehajtani (Vista rendszerről), vagy Egyedi telepítést csinálunk. Az egyedi telepítés opciót válasszuk. Ezen opció választása után megjelenik a partíció kezelő.

Jelen esetben a partíció kezelőben egyetlen egy partíció található, mivel a képek virtuális gépen készültek. Próbáltam a tényleges újratelepítésem közben képeket csinálni a fényképező gépemmel. De ezen képek minősége nem érte el azt a szintet ami meg mertem volna osztani. Éles konfigurációban kb 50GB-ot ajánlok Windows partíciónak. Már csak azért, mert ez bőven elég későbbi frissítések és a programok számára is.

A Partíciós beállítások véglegesítése után nincs más dolgunk, mint hátradőlni egy időre, míg a rendszer települ. Ez sebességtől függően 15-45 perc között szokott mozogni általában. A másolás végeztével újra fog indulni a számítógép. Ekkor már merevlemezről kell indítani.

Újraindulás után folytatódni fog a telepítő.

A telepítés végeztével felhasználónevet, jelszót, termék kulcsot kell megadnunk.

 

Ezután már csak az automatikus frissítési beállítás megválasztása, a dátum és idő beállítása, valamint a hálózati típus kiválasztása marad hátra. Ezek után létrejön a profilunk, amivel használatba tudjuk venni a rendszert.

Ezzel körülbelül fél úton vagyunk a telepítési folyamatban. Első körben az illesztő programokat telepítsük az alábbi sorrendben:

  • Chipset illesztő programok
  • Raid illesztők
  • Videókártya illesztő programok
  • Hangkártya illesztők
  • Hálózati csatoló illesztők
  • Egyéb illesztők

Természetesen előfordulhat, hogy nincs minden illesztő programunk meg, ebben az esetben hagyatkozhatunk a Windows Update-re is. Azonban ezt régebbi konfigurációk esetén ajánlom elsősorban. Relatíve új vasak esetén a gyártó által kiadott friss illesztőket érdemes használni, mivel ezek általában jobb teljesítményt biztosítanak. Stabilitásuk azonban nem biztos, hogy a legjobb éppen. Ez nem azt jelenti, hogy fagyni fog állandóan a Windows, de előfordulhat, hogy belebotlunk egy hibás driver szériába, ami hazavágja a rendszerünket. Ennek a valószínűsége igen csekély, de érdemes felkészülni mindenre.

A Driverek telepítése után a Service Pack-ot érdemes telepíteni vagy Windows Update-en keresztül, vagy Offline telepítő csomagból. Az offline (net kapcsolatot nem igénylő) telepítők a következő címről szerezhetőek be: http://www.microsoft.com/downloads/hu-hu/details.aspx?FamilyID=c3202ce6-4056-4059-8a1b-3a9b77cdfdda

Az offline változat telepítése nagyjából 30 percet fog igénybe venni, és telepítés közben legalább 1x újra fog indulni a gép. A csomag telepítésével új, a felhasználók számára is látható funkciókat nem kapunk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy értelmetlen a frissítés telepítése, mivel ez az összes eddigi frissítést tartalmazza. Ezért is érdemes újratelepítés után telepíteni.

A telepítés végeztével a winver-t futtatva észrevehető, hogy a Build szám 7600 (RTM) 7601-re változott, valamint a Service Pack 1 felirat is megjelent.

További képek az alábbi Picasa albumban találhatóak: https://picasaweb.google.com/webmaster442web/Windows7Install