Windows 7 / XP Dual boot

A régi gépem nem a gyorsaságáról volt híres, mégis szépen futott rajta a Windows 7. Azonban voltak olyan programok, amelyek futtatásához szükségem volt egy XP-re is. A virtualizáció, mint opció nem jöhetett szóba, mivel a teljesítmény ezen programok számára kulcsfontosságú volt, és a virtualizáció egy régi gépen minden, csak nem hatásos. Így maradt az egyetlen megoldás: Dual boot környezet kialakítása.

Új gépeken is hasznos lehet a dual boot, főleg ha igazi PC játékos az ember, és szereti a régi játékokat, amelyek megfelelő patch hiányában nem mennek a Windows 7-en. Természetesen macerásabb megoldás ez, mint virtualizálni, de valamit valamiért.

Szerencsére a dual boot kialakítása nem egy nagy macera Windows alatt, amennyiben kronológiai sorrendben vannak telepítve a rendszerek. Ekkor az újabb rendszer betöltője a régit beleépíti a saját menüjébe. Gond nincs is, egészen addig, amíg:

 • Az egyik rendszert nem kell újratelepíteni.
 • A meglévő Windows 7 rendszerünket nem akarjuk újratelepíteni

Ezen két felállásban gondok adódhatnak, mivel az újratelepített rendszer a telepítés végén a saját betöltőjét fogja felerőltetni, így használhatatlanná válik a másik rendszer. Ezen apró gond a megfelelő eszközzel áthidalható, úgyhogy a kicsit hosszúra sikeredett felvezetés után vágjunk is bele. Szükségünk lesz 2db partícióra, vagy 2db HDD-re, mivel egy partíción 2 Windows nem igen fér meg.

A boot menü helyreállításának folyamata: (szituációtól függően kimaradhatnak lépések. Jelen esetben meglévő Windows 7 mellé telepítek XP-t a meglévő Windows 7-em újratelepítése nélkül)

 1. Telepítsük az XP-t megszokott módon, arra ügyelve, hogy még véletlenül se a Windows 7 meghajtójára
 2. Ezután relizáljuk, hogy csak az XP fog beindulni, a Windows 7 betöltőnek nyoma sincs az említett módon.
 3. XP Telepítés és testreszabás végeztével vegyük elő a Windows 7 telepítő DVD-t, majd erről indítsunk.
 4. A megfelelő billentyűzet kiosztás kiválasztása után a képernyőn, ahol a telepítést lehet indítani, ne a telepítés lehetőséget válasszuk, hanem a számítógép javítása menüpontot.
 5. Ezután a megjelenő képernyőn a helyreállítási eszközök használatát válasszuk ki, miután a listában kiválasztottuk a megfelelő Windows telepítést. Jelen esetben a lista azért üres, mert Virtuális gépen készültek a képernyőképek.
 6. Ezután a helyreállítási eszközök közül válasszuk ki a parancssort.
 7. Majd a megjelenő Parancssorba a következő parancsokat írjuk be:
  Bootrec.exe /fixMBR
  Bootrec.exe /fixBoot

 8. Ezután újraindítva a gépet az XP betöltő fog eltünni és csak a Windows 7 lesz indítható. A beindult Windows7-en töltsük le és telepítsük az EasyBCD programot, amelyet a következő címről lehet beszerezni: http://neosmart.net/dl.php?id=1
 9. A programot elindítva egy üdvözlő képernyő fogad minket, ahol a telepített Loader bejegyzések láthatóak. A bal oldalon található menüből az új bejegyés hozzáadását válasszuk (Add a new entry)
 10. A megjelent képernyőn a Windows listából válasszuk ki a Windows NT/2k/Xp/2k3 lehetőséget és ügyeljünk arra, hogy az “Automaticaly detect correct drive melletti” jelölőnégyzet ki legyen pipálva. Ezután az Add new Entry gombra kattintva létrejön az új bejegyzés.
 11. A számítógépet újraindítva a boot menüből kiválasztható az indítandó operációs rendszer.

Frissítés 2013-03-13:

A módszer működik Windows 8 és XP esetén is, mivel az új EasyBCD változatok támogatják már a Windows 8-at is. Közben az EasyBCD fizetőssé vált, de csak kereskedelmi célokra. Otthoni felhasználóknak továbbra is ingyenes, de letöltés előtt regisztrálni kell a http://neosmart.net/Download/Register/1 címen.