Windows 8 CodeCamp Szeged összefoglaló

Csütörtökön részt vettem a Microsoft Magyarország által szervezett Windows 8 CodeCamp rendezvénysorozat Szegedi állomásán. Reggel 9-től majdnem délután 5-ig érdekes előadások sorozata volt az új Operációs rendszerről.

Leginkább az új, masszívan érintőképernyőre tervezett felületről a Metro-ról volt szó, és arról, hogy hogyan írhatunk rá programokat. A legszembetűnőbb dolog a korábbi Windows változatokhoz képest az, hogy a start menü klasszikus formájában nem létezik tovább, helyette a Winows Phone-on megszokott csempés üdözlő képernyő van. Szóval a touch felület nem olyan extra, mint mondjuk a media center.

A korábbi alkalmazások természetesen futni fognak az új rendszeren is. Itt átvált a rendszer a klasszikus desktop nézetre, amin maradt szinte minden úgy, ahogy volt.

A Metro felületre delegált alkalmazások érdekesek, mivel egy csomó új szolgáltatást lehet velük kihasználni. Az induló Windows alkalmazás boltba is főként majd ilyen programok fognak felkerülni. Az alkalmazásoknak majd egy komoly teszten kell átesniük, mielőtt bekerülhetnek majd a boltba. Pl. követelmény, hogy a Metro stílusú alkalmazásoknak 5 másodpercen belül el kell indulniuk és 2  másodpercen belül be kell záródniuk majd.

A Rendszer követelmények, amik az új rendszert illetik elvileg a Windows 7 rendszer követelményeivel azonosak lesznek, illetve talán valamivel kevesebbel is be fogja érni a rendszer. A Metro felület esetén elhangzott, hogy a minimális felbontásnak, amit egy Tablet eszköznek támogatnia kell 1366×768. Arról, hogy Desktop rendszerek esetén ennél kisebb felbontás mellet használható lesz e a rendszer nem esett szó.

További újdonság az objektum orientált API felület, amit a rendszer biztosít az alkalmazásoknak WinRT néven. Ez lényegében a .NET keretrendszer része natívan implementálva, szóval C# mellet C++, Visual Basic és JavaScript nyelvekből is használható lesz. Az új Visual Studio ennek megfelelően támogatni fogja ezen nyelveken az alkalmazások készítését. A Grafikus rendszer XAML-t használ az alkalmazások kinézetének leírására, úgyhogy aki eddig tartózkodott C# fejlesztőként az XAML megismerésétől, annak ideje elkezdeni megtanulni.

Egy Tablet gépet is volt lehetőségünk kipróbálni, amelyen az új rendszer jelenlegi, nem végleges változata futott. A kezelés érintőképernyőn valóban egyszerű, kézre álló. Pillanatok alatt megszerethető.

Azonban, ha nem érintőképernyőn használjuk a rendszert, akkor lesz mit megszokni. Belső MS információk szerint, nagyjából egy hónap alatt lehet megszokni az új felületet egérrel, amely egérrel önmagában nem kezelhető, ugyanis néhány speciális billentyű kombinációt kell megtanulnunk. Előre látom magam előtt az új sokgombos, “Designed for Windows 8” jelzésű egereket…

Egy másik érdekesség még, hogy a Metro felületű alkalmazásokat nem kell bezárogatni, mert helyettünk megteszi ezt a rendszer, majd valamikor, mikor fogytán van a memória. Az alkalmazás ami háttérbe került a Metro felületen nem kap CPU időt, csak memóriát foglal egy darabig. Viszont ha sokáig nem nyúlunk hozzá vagy fogy a memória, akkor a rendszer be fogja zárni.

Érdekes lesz ez az új rendszer, nagy kihívást vállalt a Microsoft magára. Kérdés az, hogy a világ érett e már erre. Véleményem szerint kell a desktop forradalom, de nem ilyen radikális mértékben.

Az érdeklődők a Devportal.hu oldalon elérhetik a Budapesti rendezvény prezentációit és videó felvételeit is. Valamint itt egy 16 oldalas jegyzet a sok elhangzott információról, amit le sikerült írnom.

Az új rendszer Consumer Preview változata letölthető innen.