Windows 8 Metro alkalmazások telepítési helyének módosítása

A Windows 8 Metro stílusú alkalmazások alapértelmezetten arra a meghajtóra települnek, ahol a Windows mappa van. Ezzel akkor van gond, ha az ember több partíciót használ és a Windows meghajtó mérete nem túl nagy. Illetve probléma akkor is van, ha újratelepítjük a rendszert és a tömérdek alkalmazásunkat újra le kell tölteni és telepíteni. A grafikus felületen nincs lehetőség a mappa megválasztására, azonban pici trükkel módosítható a mappa.

Először azonban érdemes tisztázni, hogy hol is van ez a mappa. A Program Files mappán belül található egy rejtett mappa, amelynek a neve WindowsApps. A mappa tartalma csak rendszergazdaként tekinthető meg Total Commander segítségével. Ha intézővel akarjuk megtekinteni a mappa tartalmát, vagy áthelyeznénk tartalmát, akkor először tulajdonba kell fogadni a mappát, majd jogosultságokat kell magunknak adni a mappa tartalmához (teljes hozzáférés).

A kérdéses mappa

 

Jogosultságok beállítása a mappán

A mappa helye a Regisztrációs Adatbázis Szerkesztővel módosítható.

Ezt a Windows+R gomb megnyomásával előjövő futtatás ablakban a regedit beírásával lehet elindítani. Ehhez szintén rendszergazdai jogokra lesz szükség.

Ezután a HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Appx bejegyzést kell kikeresni. A bejegyzésen belül van egy kulcs, amely neve PackageRoot. Ennek értékét kell átírni egy tetszőleges mappára.

A módosítandó bejegyzés.

A mappa módosítása után a gép újraindításával lép életbe a módosítás. Azonban újraindítás előtt érdemes átmásolni a már letöltött és telepített alkalmazásokat az új mappába.