Windows 8 Telepítése

November környékén megjelenik a Microsoft új operációs rendszere. Az RTM verzió publikusan elérhető, tesztelhető bárki által. Így gondoltam, teszek egy próbát vele én is. Szóval a mostani téma a Windows 8 telepítése.

RTM

Mint említettem, az RTM verziót telepítettem fel. Az RTM a “Release to Manufacturing” szavak rövidítése, ami magyarra szabadosan gyártásra szánt verziót jelöli. Ez a verzió fog DVD-n a boltok polcaira kerülni, szóval véglegesnek tekinthető. Az RTM változat telepítés után 90 napig használható, utána óránként újraindít a rendszer. Beszerezni a telepítő lemezképeket innen lehet.

Minimális gépigény

A hivatalos Microsoft által kiadott minimális rendszerigénye az operációs rendszernek a következő:

  • 1GHz 32 (x86) vagy 64 (x64) bites processzor
  • 32 bites változat esetén 1GB RAM, 64 bites változat esetén 2GB RAM
  • 32 bites változat esetén 16GB szabad hely, 64 bites változat esetén 20GB szabad hely
  • DirectX 9.0-ás videokártya WDDM 1.0 eszközmeghajtóval (minimum Vista kompatibilis driver kell hozzá)
  • Érintőképernyő, az érintőképernyő funkciók kihasználásához.

Telepítés

A tényleges telepítés előtt, ha az olvasó nincs tisztában a lemezparticionálással, akkor ajánlom a gparted leírásomat.

A lemez behelyezése után fogad bennünket a boot képernyő, amely ebben igen egyszerű a Windows 7 betöltő képernyőjéhez képest. A betöltő képernyőn igen gyorsan túljut a rendszer (gyorsabban, mint a Windows 7 esetén, méréseket nem végeztem), ami után ki kell választanunk a billentyűzetünk kiosztását és a nyelvet. Magyar fordítás jelenleg nem érhető el a rendszerhez.

Ezután a telepítő megkérdezi szokásosan, hogy telepíteni akarunk e, vagy helyreállítani. A telepítés indítása után közvetlenül a felhasználói szerződést olvashatjuk el.

Ezután megkérdezi a telepítő, hogy frissíteni szeretnénk e a telepített Windows rendszerünket, vagy egy tiszta telepítést szeretnénk. Jelen esetben a tiszta telepítést választottam, mivel a gépen nem volt Windows. A Frissítés opció használatát amúgy sem ajánlanám, mivel egy tiszta telepítés sokkal gyorsabban megvan és nem mellesleg kevesebb bajjal jár. A partíció kiválasztása után a telepítő el is kezdi másolni a fájlokat. Ez meglepően gyorsan megy. A tesztalany virtuális gépen ~5 perc alatt fent voltak a Windows fájlok.

A fájlok felmásolása után azonnal újraindul a rendszer, majd a betöltő képernyőn kezd el malmozni a rendszer az eszközök felismerésével és beállításukkal. Ezen folyamat közben 1-2 alkalommal újraindult a gép. Az újraindulások után egy képernyő fogadott, ahol a Start menü hátterének színe állítható be, valamint a gép neve. A gépnév és a szín beállítása után jöhet a részletes testreszabás. Ezt átugorhatjuk expressz (alapértelmezett) beállítások használatával, vagy megadhatjuk részletesen a beállításokat. Itt a részletes beállítás menüt választottam, mivel kíváncsi voltam, mit lehet beállítani.

Az első beállítandó dolog a fájlmegosztás és az eszközök automatikus csatlakoztatása. A fájlmegosztást csak otthoni típusú hálózatokon engedélyezi a rendszer. Ezen opció azért ilyen fontos, mivel a digitális streaming (DLNA) szolgáltatásnak kell, ami segítségével hálózaton keresztül tudunk filmeket és zenéket lejátszani a telefonunkon vagy a TV készülékünkön.

Ezután jöhetnek a rendszer biztonsági beállításai. A Windows Update beállítása, valamint az eszköz meghajtó programok automatikus frissítésének beállítása mellett lehetőség van itt egyéb fontos dolgok ki vagy bekapcsolására is. Ilyen fontos beállítás Internet Explorer esetén az URL címek biztonsági ellenőrzése (tartalmaz e jelentett kártevő kódot az oldal), valamint a “ne kövess” opció beállítása. A “ne kövess” (do not track) funkció a weboldalak számára letiltja a hozzáférést a böngészési előzményeinkhez és szokásainkhoz, így nem kapunk személyre szabott hirdetéseket böngészés közben. A SmartScreen Filter beállítás szintén Internet Explorer specifikus. Bekapcsolása esetén a böngésző ellenőrzi a fájlt. Ennek segítségével kiszűrhetőek az mp3 vagy jpeg fájlnak álcázott vírusok.

A következő képernyőn a felhasználói élmény fokozására vonatkozó beállítások kaptak helyet. Opcionálisan bekapcsolható egy csomó élmény fokozására vonatkozó opció. Ezek alapértelmezetten mind ki vannak kapcsolva. Telepítéskor bekapcsoltam mindet, mivel használati statisztikák függvényében tudják jobbá tenni a rendszert. Ezért ajánlom az opciók bekapcsolását.

Az ezután következő képernyőn lehetőség van beállítani a Windows hibakereső, az Internet Explorer kompatibilitási beállításait, valamint az új Windows 8 stílusú alkalmazásoknak megadható, hogy hozzáférhetnek e a helyzetünkhöz és a profilunk nevéhez, képéhez.

Ezután be kell jelentkeznünk egy e-mail cím segítségével a rendszerünkbe. Ez az úgynevezett Microsoft Account, ami a Store használatához és a rendszerbeállítások felhőben tárolásához szükséges. E-mail címnek megadható bármelyik, azonban, ha rendelkezünk Windows Live fiókkal (MSN, hotmail), akkor ez konvertálódni fog Windows felhasználói fiókká. Így nem kell nevet és képet beállítanunk.

Amennyiben a Live fiókunkhoz még nem adtunk meg telefonszámot, akkor meg kell adnunk ezt is. A telefonszám megadása az elfelejtett jelszó kezelés miatt fontos.

Ezzel kész is a rendszer telepítése. Néhány animált képkocka megjelenése után, ha készen állunk a rendszer használatára, akkor valamelyik képernyősarokba kell mozgatnunk az egeret. Ez megindítja a végleges beállítást és a Windows fiók létrehozását. Ez némi időt vehet igénybe. Közben a várakozó képernyő a szivárvány színeiben fog pompázni. A folyamat végeztével a start menübe jutunk és a rendszerünk készen áll a használatra.