Windows 8 teszt

Szkeptikusan, de előítéletek nélkül futottam neki az új rendszer tesztelésének. Lehet velem van valami baj, de valahogy nem értem a negatív kritikákat, és az “Inkább használok még mindig XP-t”, meg a “Sz*r mint a Vista” típusú kijelentéseket. Azt kell mondjam az új rendszer igencsak jóra sikerült. Komolyan fontolgatom a váltást valódi gépen is az új rendszerre. Pozitívan csalódtam a rendszerben.

Teszt “vas”

A tesztet VirtualBox-al virtualizált gépen készítettem. Ajánlott minimális HW követelményekkel. Ezen az igencsak “low end” konfiguráción is igen reszponzív az alaprendszer, abszolúte használható. A VirtualBox jelenleg még nem rendelkezik véglegesen kiforrott Windows 8 támogatással, ebből kifolyólag az egér integráció használhatatlan jelen pillanatban, valamint a Windows 8 stílusú alkalmazások esetén néha-néha megáll a tudománya a programnak, de ez nem a rendszer hibája. a 4.2-es kiadás már jobban fogja támogatni a rendszert, azonban a teszt írásakor csak a 4.1.20-as verzió volt elérhető.

Csempék, az új jövő

A legnagyobb újítása a rendszernek a “csempés” kezelőfelület, ami nagyjából a Windows Phone szériából lett átemelve. Ez a felület érintőképernyőkre lett elsősorban kidolgozva. Ezért tartanak nagyon sokan az új rendszertől, mert sokak szerint érintő képernyő nélkül nem igen használható a rendszer. Ennek azonban a mostani végleges verzió esetén alapja nincs. Az áprilisban megrendezett szegedi Code Camp rendezvényen bemutatott bemutatott verzió pusztán egérrel nem éppen volt használható, mert speciális billentyű kombinációk is kelletek hozzá. Az általam tesztelt RTM verzió azonban tökéletesen működött egérrel is.

Bejelentkezés, Start menü és új panelek

A rövid betöltési idő után egy zárolási képernyő fogadja a rendszer használóját. Ezen a képernyőn a dátum és idő mellet a hálózati kapcsolatról és egyéb fontos információkról kapunk értesítést. (Amennyiben van olyan programunk, ami ide értesítési ikont tud elhelyezni.) Ezen a képernyőn kattintva előjön a bejelentkező ablak. Újdonság az, hogy  a rendszerbe a Microsoft fiókunk segítségével tudunk bejelentkezni.

Bejelentkezés után az új Start menübe jutunk, ami a Winows Phone Csempés felületéhez hasonlít. Itt alapértelmezetten csak a leggyakrabban használt és/vagy rögzített menüelemek jelennek  meg. Az összes telepített alkalmazáshoz a jobb kattintás után megjelenő sávon lévő minden program ikonra kattintva jutunk el.

Az alkalmazások menü elején minden esetben a Windows 8 Stílusú alkalmazások lesznek, és csak utána következnek a “hagyományos” asztali alkalmazások. Ebben a nézetben, ha a képernyő jobb sarkában lévő minimalizálás ikonra kattintunk, vagy a CTRL gombot nyomva a görgővel le görgetünk, akkor egy olyan Nézetbe jutunk, ahol az alkalmazások között program csoportok (hagyományos alkalmazások öröksége) vagy betűrend szerint tudunk navigálni.

Rögzíteni az asztalon, vagy a start menü kezdőképernyőjén úgy tudunk egy alkalmazást, hogy az ikonján bal gombbal kattintunk. Ekkor az alkalmazás neve mellet megjelenik egy pipa és a képernyő alján egy új menüsáv, amiből könnyen rögzíteni tudjuk az asztalhoz, a start menühöz, vagy futtathatjuk rendszergazdaként is az alkalmazást.

A hagyományos asztali mód nem változott sokat a Windows 7-hez képest. A Start menü végén található asztal mutatása csík el lett tüntetve, de a funkciója ennek a régiónak megmaradt. További érdekesség, hogy  a Start menü gomb is el lett tüntetve. A Start menü úgy érhető el, hogy az egerünket a bal alsó sarokba mozgatjuk. Ekkor megjelenik egy Start ikon, amin kattintva visszajutunk a Start menübe.

Ha az egerünket a képernyő jobb felső sarkába mozgatjuk, majd lehúzzuk, akkor egy menü jelenik itt meg, ahonnan keresni tudunk, meg tudjuk nyitni a start menüt, elérhetjük a beállításokat és megosztani tudunk, valamint eszközökhöz kapcsolódni. Itt megjegyezném, hogy a számítógép szintén innen kapcsolható ki. Ehhez bele kell menni a beállítások panelba, amely alján ott lesz az energia ikon. A megosztás és az eszközök panel, mivel virtuális gépen teszteltem a rendszert üres volt. Elméletileg ezen menük segítségével tudnunk gépek között fájlokat megosztani és kapcsolódni gépekhez. A windows 8 már támogatja az NFC kommunikációt is.

Asztali alkalmazások

A Windows intéző is át lett dolgozva. Office szerű szalagos menüsort kapott, gondolom elsősorban azért, hogy érintőképernyőn is használható legyen. A rendszer alaptelepítésben nem foglal sokat. A tesztelt 32 bites változat nagyjából 7GB helyet foglalt el telepítés után. A kis helyfoglalás oka, hogy a rendszerből kikerült sok nem használt alkalmazás. Köztük a Windows Media Center is, mivel nem sokan használták, így fizetős extra lesz Windows 8 esetén. Aki nem akar fizetni érte, de mégis szüksége van hasonló tudású programra, annak ajánlani tudom a sokkal nagyobb tudású XBMC projektet.

Az új meghajtó csatlakoztatásakor felbukkanó ablak is át lett dolgozva. Először a képernyő jobb felső sarkában bukkan fel egy ablak, ami értesít róla, hogy új meghajtót talált. Erre kattintva kiválaszthatjuk, hogy mit szeretnénk tenni a meghajtóval.

Számomra a legnagyobb újdonság az átdolgozott feladatkezelő. Az első indítás után kis “szende” üzemmódban induló alkalmazás valójában egy vérprofi feladat gyilkoló és menedzselő alkalmazás, ami végre majdnem olyan profi, mint egy külső megoldás. Rendszergazdák és fejlesztők legjobb barátja lesz szerintem.

A rendszer az Internet Explorer 10-es változatával jön, ami jobb CSS és HTML5 támogatást hoz magával, valamint egy igen masszívan a Direct2D-re támaszkodó megjelenítő motort, ami kihasználja rendesen a hardver adottságait. Ebből kifolyólag sajnos a VirtualBox nem megfelelő illesztőprogramjai miatt virtuális gépen nagyjából használhatatlan egyenlőre, mivel minden második indításkor kifagy. De legalább gyorsan újraindul és megjegyzi a munkamenetet.

Windows 8 Stílusú alkalmazások

A Windows 8 stílusú alkalmazások teljes képernyőn futnak, nincs bezárás és ikonjuk és menüsorjuk sem. Átlátható és egyszerű használatra lettek tervezve. Különösebben, így nem is írnák a használatukról, mivel majdhogynem triviális. Ezen alkalmazások a Windows Store-ból lesznek telepíthetőek, ami a rendszer szintén nagy újdonsága. Sajnos a teszt alatt Store nyitóképernyőjén tovább nem sikerült jutnom hálózati kommunikációs hiba miatt. Gondolom a szerver oldalon a rendszer véglegesítésén és a Novemberi hibamentes nyitásra készülnek.

Egy időben több ilyen alkalmazás is futhat, azonban ha egy alkalmazás nincs előtérben, akkor a munkamenete jegelésre kerül. Memóriában marad az alkalmazás, azonban CPU időt nem kap, így nem fogyasztja az akkumulátort. A rendszer ezen része is multitask képes, az alkalmazások között úgy tudunk váltani, hogy a képernyő bal oldalára húzzuk az egeret egy rövid ideig. Ekkor megjelenik egy panel, ahonnan ki tudjuk választani a használni kívánt futó alkalmazást.

Ezen alkalmazásokból úgy tudunk kilépni, hogy a képernyő tetejére mozgatjuk egerünket. Ekkor a kurzor egy kézre változik. Itt kattintva és lefelé húzva az alkalmazást az bezáródik. Az Internet Explorer Windows 8 stílusú alkalmazásként is elérhető, azonban itt sem szuperált jobban, mint az asztalon a megfelelő illesztő program hiánya miatt. Sajnos az illesztő hiánya kihat a többi alkalmazásra is. Sok eseteben egyszerűen el sem indult az alkalmazás, vagy menet közben megállt és egy jó darabig nem reagált semmire.

A rendszer többi része és Végszó

Az újdonságokat leszámítva egy optimalizáltabb Windows 7-nek tekinthető a rendszer. Az intéző például dupla kattintás után képes a rendszerbe csatlakoztatni VHD lemez képeket, valamint a vezérlőpultról egy egyszerű varázsló segítségével lehet szoftveres RAID tömböt csinálni. Ezen kívül a rendszer telepíthető hordozható meghajtóra is. Ehhez egy ~16GB méretű USB kulcsra van szükség csak. A motorháztető alatt a kernel jobban támogatja az EFI képes alaplapokat. (Erről majd még írok, hogy ez mi)

Az új rendszer igencsak tetszik, valószínűleg még a héten feltelepítem a Laptopomra kísérletezés céljából, mivel kíváncsi vagyok valódi hardveren is ilyen jól dolgozik e a rendszer. Amint korábban említettem, az új felület nem hátráltató, nem kellemetlen. Egyszóval nem rossz. Elsőre furcsa egy kicsit, de megszokható. Ezen írásom kapcsán le kell szögeznem, hogy a Microsoft egyáltalán nem támogatta az írás létrejöttét (pedig némi zsebpénz nem ártana). Egyéni véleményem, tehát ne nevezzen senki Microsoft bbérencnek. Aki meg még nem próbálta, annak azt tudom tanácsolni csak, hogy próbálja ki és az alapján mondjon véleményt.