Windows 8/10 Fényerő szabályzás javítás AMD APU-k esetén

Windows 8 és 10 esetén az AMD A3/A4/A8/A10 APU chip-ek illesztőprogramjának telepítése után a legtöbb hordozható eszközön nem működik a kijelző fényerőszabályozója. Ez két okból zavaró: egyrészt azért, mert automatikusan települ az illesztőprogram, másrészről pedig azért, mert egy nagyon apró módosítással javítható a hiba.

Az írást szeretném egy személyes üzenettel kezdeni: Tisztelt AMD Driver fejlesztő csapat! Szedjétek már magatokat össze és javítsátok már ki ezt a közel 3 éves hibát. Nem hiszem, hogy olyan nagy dolog lenne a telepítőbe beletenni egy registry érték átírást.

Igen. A hiba csupán annyi, hogy a Driver átír egy registry értéket, ami megakadályozza a fényerő szabályozás működését. Az érték kijavítása és a rendszer újraindítása után viszont működik ismét a funkció.

Az átírandó registry kulcs jól el van rejtve, de nem megtalálhatatlan. A hiba javításához rendszergazda jogosultsággal kell rendelkeznünk a gépen, mivel ez kell a regedit futtatásához. A regedit programot a legkönnyebben a Windows + R gombok együttes lenyomása után megjelenő futtatás ablak segítségével érhetjük el. Ide a regedit.exe program nevet kell beírni.

Az elinduló programban az alábbi regisztrációs kulcsot kell megkeresni:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Class\{4d36e966-e325-11ce-bfc1-08002be10318}\0000

Ezen a bejegyzésen belül kell a KMD_EnableBrightnessInterface2 bejegyzés értékét módosítani 0-ra.

A módosítás után újra kell indítani a gépet. Újraindítás után ismételten működik a fényerőszabályzás. A megoldásra nem magamtól jöttem rá. Gyakorlatilag a linkelt YouTube videó vezetett rá a megoldásra:

A módszer működik a frissen megjelent Windows 10 esetén a legújabb AMD illesztőkkel.