Windows Defender automatikus frissítés automatikus windows frissítés nélkül

A Windows 8-ba a Microsoft Security Essentials integrálva lett a Windows Defender részeként.  Azonban a program nem frissít automatikusan definíciókat, ha a Windows Update nem automatikus frissítés üzemmódban van. Eme apró, ám bosszantó beállítás kijátszásáról szól a mai írásom.

Könnyen megkerülhető a probléma. Csupán egy ütemezett feladatot kell létrehozni, ami elvégzi helyettünk a “piszkos munkát”. Első lépésként ezért meg kell nyitnunk a feladatütemezőt, amit gyorsan el is érhetünk a Windows + X gombok egyidejű lenyomásával, majd a megjelenő menüből válasszuk ki a Számítógép-kezelés menüpontot, majd a megjelenő ablakban a Feladatütemező menüpontot.

Ezután jobb oldalt a menüből válasszuk a Feladat létrehozása opciót.

Az első lapon a következőket kell beállítanunk:

  • Futtatás legmagasabb szintű jogokkal
  • Feladat futtatására használandó felhasználói fiók: SYSTEM

Defender frissítő feladat beállítása #1
Indítási feltételnek azt kell beállítani, hogy naponta fusson a feladat. Az időpont amit beállítunk opcionális, én reggel 6 órát állítottam be.
Defender frissítő feladat beállítása #2
A legfontosabb rész a végzendő művelet. Programot kell futtatni, méghozzá a C:\Program Files\Windows Defender\MpCmdRun.exe fájt a -SignatureUpdate -MMPC paraméterekkel. A MpCmdRun a Defender parancssori változata, amit a SignatureUpdate kapcsoló arra utasít, hogy keressen frissítéseket. Az MMPC paraméter pedig azt határozza meg, hogy a frissítéseket a Microsoft szervereiről szerezze be.
Defender frissítő feladat beállítása #3
Az utolsó dolog, amit meg kell még tennünk, hogy a beállítások lapon bekapcsoljuk a következő dolgokat:

  • Igény szerinti futtatás engedélyezése
  • Ütemezett aktiválás kimaradása esetén  a feladat mielőbbi indítása
  • Sikertelenség esetén újraindítás minden 1 óra
  • Újraindítási kísérletek száma legfeljebb 3
  • A feladat leállítása, ha tovább fut, mint 1 óra
  • Leállás kényszerítése, ha a futó feladat a kérelemre nem áll le

Defender frissítő feladat beállítása #4
Ezen beállításokkal a számítógép naponta legalább egyszer frissíteni fogja a Defender adatbázisát, méghozzá a gép aznapi első indítása után. Ezen feladat használatával a Windows Update beállítása maradhat manuális frissítésen, mivel a Defender így is, úgyis frissíteni fog.