Windows telepítése OS X mellé

Ahogy egy korábbi írásban említettem, a Mac gépek OS X rendszerrel szállítva kaphatóak. Ezen gépekre is telepíthető Windows. A mai írásban arról lesz szó, hogy hogyan is kell ezt megtenni. Az Áldozati gép egy MacBook Air volt, amelyre ismerősöm, Balázs Windowst is szeretett volna telepíteni.

A program, amire szükségünk lesz a BootCamp nevet viseli. Ez alapértelmezetten telepítve van minden újabb OS X rendszeren. (Intel processzorra épülő gépek esetén)

Ezen kívül szükség lesz egy Windows telepítő DVD-re, és egy legalább 800Mb szabad hellyel rendelkező USB meghajtó kell,  valamint internetelérés sem hátrány. Amennyiben a Mac gépben nincs DVD/CD olvasó, akkor egy megfelelő méretű USB meghajtó is kellhet pluszba a telepítő tárolásához.

A BootCamp 3 dolgot lát el:

  • Telepítés előkészítése és OSX meghajtó átméretezése megfelelő méretűre
  • Telepített Windows esetén a Boot eszköz kiválasztása
  • Windows számára illesztőprogramok biztosítása

A telepítés első lépéseként a Dockon található Launchpad alkalmazást (a képen a második ikon a bal oldalról) kell megnyitni, majd a segédprogramok kategóriából kiválasztani a Boot Camp asszisztens menüpontot.

 

Ezután elindul a BootCamp segédprogram, ami első körben felajánlja a hivatalos telepítési útmutató kinyomtatását, majd felkínálja az elvégezendő feladatok listáját.

 

Amennyiben rendelkezünk a Windows 7 Telepítő lemezképével ISO formátumban, akkor a program létre tud hozni a segítségével egy olyan USB meghajtót, amiről tudnánk telepíteni a rendszert. Jelen esetben, mivel már volt ilyen USB eszközöm, ezen lépést kihagytam.

A támogatási szoftver beszerzése pont talán a legfontosabb. Ez garantálja azt, hogy minden illesztőprogram a legfrissebb legyen, és hogy minden akadálymentesen, gördülékenyen menjen. A Windows 7 telepítése menüpontot be kell kapcsolni, ha a varázsló után közvetlenül futtatni szeretnénk a Windows telepítőt.

A támogatási szoftver CD/DVD-re is írható, vagy USB meghajtóra is másolható. Mivel a masinában nem volt DVD/CD író, ezért az egyetlen opció az USB-re másolás volt. Ezután jöhet az igencsak hosszadalmas letöltési folyamat, ami letölti a majdnem 800Mb méretű illesztőprogram csomagot.

 

A letöltés végén a program rátér a particionálásra. A beállítás szabadon módosítható, azonban 20Gb alatti partíciót ne nagyon adjunk meg a Windows-nak, ha lehet. A partíciók beállítása után felkínálja a rendszer újraindítás lehetőségét a program. Újraindítás után a Windows telepítő fog üdvözölni bennünket.

A Windows telepítő elindulta után lesz egy pár darab partíció a lemezek kiválasztásánál, ezek közül az egyik címkéje BOOTCAMP lesz. Erre a partícióra kell telepíteni a rendszert. Ha azt mondja a Windows, hogy nem telepíthető erre a partícióra, akkor formázni kell ezen partíciót. A Windows telepítéséről korábbi írásom nyújthat támpontot.

A Windows első indítása után kb semmit sem ismert fel a gépből, úgyhogy jöhetett a Pendrive-ra kimásolt BootCamp Szoftver telepítése. Telepítés közben megkérdezi, hogy frissíteni akarjuk – e majd rendszeresen az illesztőprogramokat. Természetesen igent mondunk rá.

 

A szoftver telepítése után újra kell indítani a gépet.Ezután minden illesztőprogram felkerül a gépre, és használhatóvá válik rendesen a Windows rendszer is. A vezérlőpulton létrejön egy BootCamp ikon, amely fontos beállításokat tartalmaz.

 

Első ilyen fontos beállítás a Keyboard fül alatt található jelölőnégyzet. Ezt be kell kapcsolni ahhoz, hogy a felső soron található funkcióbillentyűk aktiválhatóak legyenek az Fn gomb segítségével. A Billentyűzet Windows alatt egyébként normál PC billentyűzetként funkcionál. Tehát a speciális karakterek a Windows alatt megszokott helyeken találhatóak.

Mivel a touchpad alapbeállításon kb semmire sem képes, ezért érdemes a Trackpad fül alatt beállítani, hogy koppintással kattintson (Tap to Click) és a másodlagos kattintás funkciót sem árt engedélyezni (Secondary Click).

 

A legfontosabb funkciója a szoftvernek azonban a betölteni kívánt operációs rendszer kiválasztásának lehetősége. Ez a Startup Disk menüpont alatt található. Ha a Mac OS X-et szeretnénk indítani Windows helyett, akkor itt tudjuk átállítani, hogy a Mac OS induljon el. Közvetlenül innen újra is tudjuk indítani a gépet. Ezen funkciója miatt érdemes kitenni az asztalra is a programot.

Ezután OS X alól a Rendszerbeállítások alatt elhelyezkedő indítólemez alkalmazással tudjuk kiválasztani, hogy következő indításkor a Mac OS vagy a Windows töltődjön be. Amennyiben nem piszkáljuk a a beállításokat, minden esetben a korábban beállított operációs rendszer fog betöltődni. Indításkor megjelenő Boot menüből sajnos extra gányolás nélkül nem lehet kiválasztani az operációs rendszert. Elvileg lehetséges lenne, de felesleges hiú reményeket fűzni hozzá.

  

Végül szeretném megköszönni Balázsnak, hogy lehetőséget biztosított a gép kipróbálására.