Windows update használata

A Windows update szolgáltatás az XP első megjelenése óta rengeteg változáson ment keresztül. Vista óta nem is annyira szörnyű a használata. Azonban még mindig messze áll egy tökéletes terméktől. Sokan mert félnek használni inkább letiltják ezen szolgáltatást, ami egy hatalmas öngól. Így ezen írásban ezen szolgáltatás a korrekt beállításával és használatával foglalkozunk.

Mielőtt belevágnánk essen néhány szó a Microsoft frissítési politikájáról. A Microsoft havi keretekben dolgozik frissítések tekintetében. Ez az jelenti, hogy a Windows update-en havonta 1x lesznek frissítések csupán. Kivéve persze rendkívüli esetben, mikor olyan súlyos hibát találnak a rendszerben, aminek a javítása nem várhat egy hónapot. A frissítések minden hónap első keddjén jelennek meg. Ezt nevezik patch keddnek. A következő ilyen nap éppen November 1 lesz.

A fenti tényekből kiderül, hogy letiltott automatikus frissítéssel is biztonságban lehet az ember, ha havonta 1x- legalább veszi a fáradságot a manuális frissítésre.

Én személy szerint a manuális frissítést javaslom, mivel én személy szerint nem szeretem, ha olyasmi települ a gépeimre amiről nem tudok, mégha az a saját érdekemben történik is. Emellett továbbá azért sem szeretem automata üzemmódban futni a frissítést, mivel sok olyan dolgot telepítene, amire nincs szükségem.

Pl. Office 2007-et használok, de ebből is csak bizonyos termékeket: Word, Excel, Acces, Power Point. És az update van olyan uninteligens, hogy InfoPath és Publisher frissítésekkel zaklasson, mikor azok nincsenek is telepítve.

Első lépésként a Vezérlőpult->Windows Update->Beállítások módosítása résznél ki szoktam kapcsolni az automatikus frissítés keresést és telepítést. A keresést is, mivel úgyis találna mindig valamit, amit nem akarok telepíteni.

Ezután az értesítési központ beállításai között szoktam kikapcsolni a frissítésekkel kapcsolatos értesítéseket, mivel kikapcsolt állapotban nyaggatna, hogy kapcsoljam vissza.

Ezután havonta 1x, vagy hírekből tájékozódva, ha van új frissítés futtatom a szolgáltatást.

Kijelölöm a telepíteni kívánt frissítéseket.

Majd hagyom, hogy a rendszer telepítse azokat.


Általában minden frissítési ciklus után újra kell indítani a rendszert. Ez nem azonnal kell, ráér akár 1-2 óra múlva is. Szerencsére nem nyaggatja az embert az újraindításért a rendszer 10-15 percenként, mint XP esetén.

Megjegyzés:

Ezen beállítások nagyon nem optimálisak a Microsoft és sok biztonsági szakértő szerint. Ezért  ha lusta vagy és elfelejted, hogy havonta vagy gyakrabban futtatni kellene a frissítéseket, akkor nem vagy biztonságban. Egy olyan vírusirtó amely figyeli az operációs rendszer naprakészségét segíthet a gondokon.

Azt, hogy melyik frissítésre van igazából szükségem a leírás alapján szoktam eldönteni. Rendkívüli frissítési hírekről, meg a HUP-on (Hungarian Unix Portal) szoktam tájékozódni. Remek oldal, csak ajánlani tudom az olvasását (nem fizetett reklám volt a fenti mondat, komolyan így gondolom)