YouTube videóból hang kinyerése átkódolás nélkül

youtube A legtöbb YouTube hangletöltő alkalmazással az a baj, hogy újrakódolják a forrásfájlt. Ezzel a probléma az, hogy eleve veszteségesen van tömörítve a felkerülő hang és videó. Így azt ha újrakódoljuk, akkor biztos, hogy nagyobb veszteséget kapunk. Mai írásomból azonban kiderül, hogy hogyan is nyerhető ki a hanganyag gyorsan több veszteség nélkül.

Első körben szükségünk lesz egy programra, amivel letöltjük a videókat. Én erre a célra a Video Download Helper Firefox kiegészítőt használom. A letöltendő videó esetén annyi az elvárás, hogy Mp4 formátumban legyen. A leírás működőképes FLV fájlok esetén is, mivel ott is a hang MP4 hangként van tárolva. Azonban ezt mégsem ajánlom, mivel ezen videók hangsávja sokkal rosszabb  mint az MP4 formátumú videóké. Ennek az oka elsősorban az, hogy a HD tartalmakat kódolják ebbe a formátumba. És igen rosszul hangzana szó szerint, ha egy gagyi hangsávot tennének mellé.

A konvertáláshoz egy jól bevált programot fogunk használni, mégpedig az FFMpeg-et. Ez egy remek parancssoros konvertáló program. A YouTube videó feltöltője is e program köré épül, illetve kb minden nyílt forráskódú és ingyenes videólejátszó. Ezzel  csak arra szerettem volna utalni, hogy ha a videó szerkesztés/konvertálás egy kicsit is érdekel, akkor érdemes megismerkedni a használatával.

Eredendően ezt a programot Linux/Unix rendszerekre írták, így Windows-on kicsit érdekes volt korábban beüzemelni, de mára már változott a helyzet. Én erről az oldalról szoktam beszerezni egy viszonylag friss változatot. A letöltött fájl kicsomagolásához 7-zip szükséges.

A kicsomagolás után futtatható is a program. Ehhez egy Windows parancssora lesz szükségünk. Ezzel abba a mappába kell navigálnunk, ahova kicsomagoltuk az FFMpeg-et. Majd a következő parancsokkal kell futtatni:

ffmpeg -i [bemenet.mp4] -vn -acodec copy [hang.m4a]

A -i kapcsoló a bemeneti fájlt határozza meg, a -vn a videót tiltja le, az acodec copy paraméter pedig azt határozza meg, hogy újrakódolás nélkül másolja a hangot. Az így kapott fájl MPEG4 audio lesz. Ezt a lejátszók/telefonok 99%-a ismeri. Korábban írtam már róla, hogy miért jobb, mint az mp3.

Amennyiben mégis mp3 formátumban kellene  a hang, akkor készüljünk fel, hogy minden esetben rosszabb minőségű hanganyagot fogunk kapni. Erre sem kell külön programot használnunk, az FFMpeg szintén képes a feladatra. Ehhez a következő paraméterekkel kell futtatnunk.

ffmpeg -i [bemenet.mp4] -vn -acodec mp3 -b:a 320k [hang.mp3]

Ebben az esetben a változás az, hogy mp3 kodeket használunk, valamint egy -b:a 320k paraméter, ami 320kbps sebességre állítja be a kodeket. Célszerű ezen beállítást használni a további veszteségek minimalizálása érdekében.

Mindkét esetben a kész fájlok lejátszhatóak kedvenc lejátszóprogramjainkkal 🙂